Improvisaatio

Improvisaatio tarkoittaa esityksen luomista esiintymishetkellä. Improvisaatio, tai tuttavallisemmin impro, perustuu esiintyjien ja katsojien vuorovaikutukseen sekä spontaaniuteen. Improesityksessä ei ole valmista käsikirjoitusta, valmista musiikkia tai valmiita vuorosanoja.

Keikat

Ravintolailtojen, syntymäpäivien tai muiden vastaavien tapahtumien improesitykset perustuvat yleensä lyhyisiin esiintymistekniikoihin, jotka luovat raamit tuleville tapahtumille. Oman suolansa kohtauksiin antavat yleisön määrittämät puitteet, kuten tapahtumapaikka, esityskieli tai vaikkapa tyylilaji.
Esitystekniikoita on olemassa useita elävästä sanakirjasta dubbaukseen tai arkisten asioiden, kuten tiskauksen MM-kisoihin. Esiintymistekniikat ovatkin ainoa asia, joka improesityksessä on suunniteltua.

Näytelmät

Improvisoidussa näytelmässä ei myöskään ole ennalta käsikirjoitettua juonta tai dialogia. Näytelmä voi perustua esimerkiksi yleisön määrittämään näytelmän nimeen, yleisön äänestämään aloituskohtaukseen tai vaikkapa elokuvaan. Kun näytelmä käynnistyy, jokainen näyttelijä käsikirjoittaa näytelmää esiintyessään.

Impronäytelmät esitetään monesti ilman lavasteita. Joskus näytelmässä saattaa olla mukana pientä rekvisiittaa: pöytä, muutamia tuoleja, hattuja ja takkeja. Kaikki muu, kuten tapahtumapaikat ja esimerkiksi näyttämölle ajava auto, piirtyy näyttelijöiden ja katsojien mielikuvitukseen.

Hieman faktaa

Improvisaatio on yksi ensimmäisistä näyttämötaiteen muodoista. Commedia dell'arte on improvisaatioteatterin muoto, joka syntyi Italiassa jo 1500-luvulla.

Commedia dell'arte -esitys perustui ennalta suunniteltuun juoneen ja stereotyyppisiin hahmoihin, mutta näyttelijät improvisoivat kaikki repliikkinsä. Sittemmin improvisaatio on kehittynyt lukuisiin eri suuntiin ja levinnyt ympäri maailmaa.

Harhaliike edustaa Keith Johnstonen metodeihin perustuvaa improvisaation muotoa. Keskeisimpiä teesejä ovat "Ole avoin ja kuuntele!", "Auta kaveria!", "Elä hetkessä ja reagoi!". Tärkeintä on avata mielikuvitus ja olla mahdollisimman spontaani lavalla.


Improvisaatio on elämäntapa? 

Monia improvisaatioon kuuluvien, ryhmissä toteutettavien harjoituksien ja leikkien oppeja voidaan käyttää hyödyksi myös muualla kuin esiintymislavalla. Kuunteluun, reagointiin ja toisten ideoiden hyväksymiseen tähtäävät harjoitukset voivat antaa uusia työkaluja esimerkiksi palveluammatissa työskenteleville henkilöille, työyhteisöille tai esiintymistä jännittäville ihmisille.

Improvisaatiossa mokasta syntyy aina jotakin uutta, mahtavaa ja yllätyksellistä. Sen takia mokaaminen on hyväksyttyä, ja harjoituksissa yleensä sanotaankin: "moka on lahja". Mokaamisen, epäonnistumisen tai naurunalaiseksi tulemisen pelko on asia, joka harjoittelun avulla voi tulla helpommin kohdattavaksi.

Harhaliike järjestää improvisaation workshoppeja, joita voidaan räätälöidä tarpeen mukaan. Ota yhteyttä, jos haluat kuulla lisää workshoppien mahdollisuuksista.